- 250 mąki
- ok. 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka
- 1 żółtko
- pół łyżeczki soli
- 300g jagód
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki bułki tartej
Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Do mąki wlać wodę, wbić żółtko (gdy robicie z podwójnej porcji można dać całe jajko zamiast 2 żółtek) i dodać sól. Składniki wymieszać, aż mąka wchłonie wodę. Następnie wyrobić ciasto. Gdyby okazało się zbyt twarde - można dolać trochę wody. Wyrabiać, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne (ok 10 minut). Rozwałkować cienko, podsypując mąką. Z ciasta wyciąć szklaką kółka.
Przygotować farsz: jagody wymieszać z cukrem i bułką tartą. Najlepiej zrobić to zaraz przed lepieniem pierogów, żeby nie zdążyły puścić zbyt wiele soku.
Na wilgotną stronę ciasta (tą od spodu) nakładać po kopiastej łyżeczce farszu. Skleić brzegi razem, uważając, żeby pomiędzy brzegi nie dostał się sok z jagód, co utrudnia sklejanie. Sklejone brzegi zawinąć.
Pierogi układać na miejscu podsypanym mąka, bo lubią przywierać do blatu, i przykrywać szmatką, żeby nie zeschły.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Na gotującą się wodę wrzucać pierogi, gotować ok 2 minuty. Po wyjęciu z wody pierogi można przepłukać zimną woda i polać roztopionym masłem, żeby się za bardzo nie kleiły. Z podanej porcji wyszło ok 50 pierogów.
Podawać z bitą śmietaną lub kwaśną śmietaną i cukrem.
Smacznego!
Pychota, aż ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuń