Czytając różne przepisy podawane na "szklanki" często zastanawiam się czy podana "szklanka" to ta, o której ja myślę, a kostka masła ma 200 czy 250g (a może 170g, bo i z takimi się spotkałam)? A łyżka? Przecież bywają i większe i mniejsze.
Dlatego też, żeby rozwiać wątpliwości, szczególnie osób stawiających pierwsze kroki w kuchni, postanowiłam zamieścić tutaj najważniejsze informacje.
Szklanka ma 250ml. Kubek - 300ml
Łyżka ma 12ml. Łyżeczka - 5ml
Kostka masła to 200g. Kostka margaryny - 250g.
1 szklanka to:
- 170g mąki pszennej
- 200g mąki ziemniaczanej
- 180g cukru
- 160g cukru pudru
- 250g śmietany
1 łyżka - płaska:
- 20g mąki
- 25g masła
- 10g cukru
Piekę ciasta zwykle z termoobiegiem. Termoobieg skraca czas pieczenia o około 20% i zmniejsza temperaturę o ok 20 stopni C. Staram się zaznaczać czy piekłam z czy bez termoobiegu.
Udanych przygód kuchennych!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!