Przydatne informacje


Czytając różne przepisy podawane na "szklanki" często zastanawiam się czy podana "szklanka" to ta, o której ja myślę, a kostka masła ma 200 czy 250g (a może 170g, bo i z takimi się spotkałam)? A łyżka? Przecież bywają i większe i mniejsze.
Dlatego też, żeby rozwiać wątpliwości, szczególnie osób stawiających pierwsze kroki w kuchni, postanowiłam zamieścić tutaj najważniejsze informacje.

Szklanka ma 250ml.                   Kubek - 300ml
Łyżka ma 12ml.                          Łyżeczka - 5ml
Kostka masła to 200g.               Kostka margaryny - 250g.

1 szklanka to:
  • 170g mąki pszennej
  • 200g mąki ziemniaczanej 
  • 180g cukru
  • 160g cukru pudru
  • 250g śmietany
1 łyżka - płaska:
  • 20g mąki
  • 25g masła
  • 10g cukru

Piekę ciasta zwykle z termoobiegiemTermoobieg skraca czas pieczenia o około 20% i zmniejsza temperaturę o ok 20 stopni C. Staram się zaznaczać czy piekłam z czy bez termoobiegu.

Udanych przygód kuchennych!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!