Takie dania jak to przygotowuje się niezwykle szybko. Pół godziny i obiad gotowy. Nie trzeba spędzać pół dnia w kuchni, nie trzeba przygotowywać nic wcześniej. Kilka ruchów nożem, patelnia i tyle w sumie wystarczy.
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 pora
- 150ml wina białego półwytrawnego
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka słodkiej papryki
- makaron Chow Mein (z lidla)
- olej/ oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pora kroimy w krążki, filet z kurczaka w paski. Doprawiamy kurczaka sosem sojowym, imbirem i papryką. Podsmażamy pora i kurczaka razem. Kiedy mięso lekko się przyrumieni podlewamy winem i dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Na osobnej patelni podsmażamy paprykę pokrojoną w paski na półmiękko. Dodajemy paprykę do mięsa i dusimy jeszcze ok 10 min. Jeśli wino wyparuje dolewamy wina lub wody, tak, żeby na dni było zawsze trochę płynu (u mnie wystarczyło 150ml). Z wina powinien się zrobić delikatny sos - nie będzie go zbyt dużo, ale sprawi, że danie nie będzie zbyt suche.
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 4 minuty do napęcznienia po czym odcedzamy).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!