sobota, 21 kwietnia 2012

Kurczak, papryka i makaron...

Takie dania jak to przygotowuje się niezwykle szybko. Pół godziny i obiad gotowy. Nie trzeba spędzać pół dnia w kuchni, nie trzeba przygotowywać nic wcześniej. Kilka ruchów nożem, patelnia i tyle w sumie wystarczy.



Składniki:

  •     1 papryka czerwona
  •     2 piersi z kurczaka
  •     1/2 pora
  •     150ml wina białego półwytrawnego
  •     łyżka sosu sojowego
  •     łyżeczka imbiru
  •     łyżeczka słodkiej papryki
  •     makaron Chow Mein (z lidla)
  •     olej/ oliwa z oliwek



Przygotowanie:

Pora kroimy w krążki, filet z kurczaka w paski. Doprawiamy kurczaka sosem sojowym, imbirem i papryką. Podsmażamy pora i kurczaka razem. Kiedy mięso lekko się przyrumieni podlewamy winem i dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Na osobnej patelni podsmażamy paprykę pokrojoną w paski na półmiękko. Dodajemy paprykę do mięsa i dusimy jeszcze ok 10 min. Jeśli wino wyparuje dolewamy wina lub wody, tak, żeby na dni było zawsze trochę płynu (u mnie wystarczyło 150ml). Z wina powinien się zrobić delikatny sos - nie będzie go zbyt dużo, ale sprawi, że danie nie będzie zbyt suche.

Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 4 minuty do napęcznienia po czym odcedzamy).

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!