Bez długich wstępów będzie. Zapach jesieni w środku zimy. Pyszne, pachnące! Uwielbiam moją babcię za te zapasy :)
Składniki:
- 300g mięsa mielonego
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- 2 garści suszonych grzybów
- cebula mała
- 2-3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
- 500ml bulionu (lub 300ml bulionu+200ml wody z namaczania grzybów)
na sos dodatkowo:
- 1 łyżka oleju
- łyżka śmietany 18%
- łyżeczka mąki
- 200ml bulionu (może być z gotowania klopsików)
- przyprawy (sól, pieprz) do smaku
Przygotowanie:
Suszone grzyby namoczyć (najlepiej na noc zalać wodą), po czym odcisnąć z wody i drobno posiekać (wodę można wykorzystać w dalszej części przygotowań). Cebulę zmiksować.
Wymieszać mięso z cebulą, 3/4 grzybów i jajkiem. Jeśli masa jest zbyt mało zwarta (powinno się dać z niej formować kulki) - dodawać stopniowo bułki tartej aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Bulion zagotować razem z wodą z namaczania grzybów. Na gotującą się wodę wrzucać klopsiki i gotować przez 15-20 minut.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć delikatnie pozostałe grzyby, zalać bulionem i pogotować ok 5-7 min. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i śmietaną. Wlać na patelnię ciągle mieszając. Zagotować.
Klopsiki podawać z kaszą polane sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!