środa, 12 grudnia 2012

Klopsiki grzybowe


Bez długich wstępów będzie. Zapach jesieni w środku zimy. Pyszne, pachnące! Uwielbiam moją babcię za te zapasy :)




Składniki:
  • 300g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 garści suszonych grzybów
  • cebula mała
  • 2-3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
  • 500ml bulionu (lub 300ml bulionu+200ml wody z namaczania grzybów)

na sos dodatkowo:
  • 1 łyżka oleju
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka mąki
  • 200ml bulionu (może być z gotowania klopsików)
  • przyprawy (sól, pieprz) do smaku

Przygotowanie:
Suszone grzyby namoczyć (najlepiej na noc zalać wodą), po czym odcisnąć z wody i drobno posiekać (wodę można wykorzystać w dalszej części przygotowań). Cebulę zmiksować. 
Wymieszać mięso z cebulą, 3/4 grzybów i jajkiem. Jeśli masa jest zbyt mało zwarta (powinno się dać z niej formować kulki) - dodawać stopniowo bułki tartej aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Bulion zagotować razem z wodą z namaczania grzybów. Na gotującą się wodę wrzucać klopsiki i gotować przez 15-20 minut.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć delikatnie pozostałe grzyby, zalać bulionem i pogotować ok 5-7 min. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i śmietaną. Wlać na patelnię ciągle mieszając. Zagotować.

Klopsiki podawać z kaszą polane sosem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!