piątek, 1 lutego 2013

Naleśniki na słodko z migdałami


Czasem obiad może z powodzeniem zastąpić deser. To danie może zarówno być podane na słodki obiad (choć w takim wypadku proponuję zmniejszyć ilość kajmaku a zwiększyć ilość mascarpone) jak i jako przepyszny deser. Ja zajadałabym się tymi naleśnikami codziennie jakbym tylko mogła. Niestety jest to mała bomba kaloryczna więc staram się ograniczać ;)



Składniki:

Na naleśniki:
1,5 szklanki mleka
jajko
ok 3/4 szklanki mąki pszennej (może być mniej lub więcej)

Na masę:

150g mascarpone
100g kremówki
100g masy kajmakowej
garść posiekanych migdałów



Przygotowanie:

Mleko i jajko zmiksować. Dodawać stopniowo mąki ciągle ubijając, aż do momentu gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję (czyli będzie gęste, ale nadal lejące się). Z powstałego ciasta usmażyć ok 6-8 cienkich naleśników. Ochłodzić.

Kremówkę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i masę kajmakową. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane migdały.

Naleśniki układać jak tort, przekładając je masą.

Smacznego!



1 komentarz:

Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!