Połączenie ciasta francuskiego, które uwielbiam, z filetem z kurczaka jest rewelacyjne. Ciasto dopieka się idealnie, a i mięso jest dobrze dopieczone ale nie suche. Wykonanie tego dania jest wyjątkowo proste i dość szybkie, a efekt na talerzu - robi wrażenie. Mała rada z mojej strony jest taka, że jeśli taki filet ma stanowić jedną porcję, lepiej wybrać mniejsze filety lub przeciąć jeden filet na dwie części.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- arkusz ciasta francuskiego (nie zawsze zużywam cały, ale lepiej przygotować więcej)
- 150g pieczarek
- 1 cebula
- 1 czosnek
- garść liści bazylii świeżej
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- sól
- pieprz
- jajko
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić papryką, sola i pieprzem. Pieczarki obrać, drobno pokroić. Tak samo cebulę. Podsmażyć cebulę z pieczarkami. Posolić.
Ułożyć filety na cieście francuskim, tak, żeby dało się wokół nich wyciąć równe prostokąty (jak na zdjęciu powyżej).
Każdy prostokąt ponacinać w skośne paski po obu stronach fileta. Na mięsie ułożyć pieczarki z cebulą, posypać bazylią. Ponacinane paski zawijać na kawałkach kurczaka tak, żeby wyglądały jak mumie, delikatnie ściskając je razem w miejscu złączenia.
Gotowe mumie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić na 20-25 minut (do czasu aż ciasto się zarumieni) do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem).
Smacznego!
Zgadzam się: ciasto francuskie i kurczak, to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie!
Zrobiłam, pychotka
OdpowiedzUsuń