sobota, 9 marca 2013

Mumia, czyli filet w cieście francuskim

Połączenie ciasta francuskiego, które uwielbiam, z filetem z kurczaka jest rewelacyjne. Ciasto dopieka się idealnie, a i mięso jest dobrze dopieczone ale nie suche. Wykonanie tego dania jest wyjątkowo proste i dość szybkie, a efekt na talerzu - robi wrażenie. Mała rada z mojej strony jest taka, że jeśli taki filet ma stanowić jedną porcję, lepiej wybrać mniejsze filety lub przeciąć jeden filet na dwie części.




Składniki (na 2 duże porcje):

  • 2 piersi z kurczaka
  • arkusz ciasta francuskiego (nie zawsze zużywam cały, ale lepiej przygotować więcej)
  • 150g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • garść liści bazylii świeżej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • pieprz
  • jajko


Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić papryką, sola i pieprzem. Pieczarki obrać, drobno pokroić. Tak samo cebulę. Podsmażyć cebulę z pieczarkami. Posolić.
Ułożyć filety na cieście francuskim, tak, żeby dało się wokół nich wyciąć równe prostokąty (jak na zdjęciu powyżej).

Każdy prostokąt ponacinać w skośne paski po obu stronach fileta. Na mięsie ułożyć pieczarki z cebulą, posypać bazylią. Ponacinane paski zawijać na kawałkach kurczaka tak, żeby wyglądały jak mumie, delikatnie ściskając je razem w miejscu złączenia.

Gotowe mumie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić na 20-25 minut (do czasu aż ciasto się zarumieni) do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem).

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Zgadzam się: ciasto francuskie i kurczak, to świetne połączenie :)

    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, pychotka

    OdpowiedzUsuń

Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!