środa, 27 marca 2013

Ciasto milky way

To ciasto chodziło za mną już dość dawno. Chodziło, chodziło i kusiło. Ale ciągle nie było czasu, okazji czy akurat wszystkich składników pod ręką. Przepis już dawno znalazłam TUTAJ. Już sam jego wygląd był zachwycający. Ale oczywiście ślinka ciekła na samą myśl więc zrobiłam w końcu. Masa w smaku rzeczywiście przypomina tą z milky way'a :)
Wyszło bardzo dobre. Rozpływające się w ustach i takie... inne niż wszystkie.

Ciasto piekłam na blasze 25x36cm, ale na większej też wyjdzie, tylko będzie trochę niższe - za to bardziej będzie przypominać batonik.



Składniki:
na biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

na masę:
250g margaryny (kostka)
1/2 szklank drobnego cukru
1/2 szklanki mleka
16g cukru waniliowego (2 opakowania)
2 szklanki mleka w proszku

na wierzch:
min. 1 tabliczka czekolady mlecznej (100g), ale polecam dać więcej
4 łyżki mleka na każdą tabliczkę czekolady

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo, po łyżce cukier ciągle ubijając. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę i kakao przesiać i delikatnie posypać pianę, dosypać cukier waniliowy i wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem (lub posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą) blachę. Wstawić do nagrzanego na 170st piekarnika (z termoobiegiem). Piec przez 20-25 min. Pod koniec najlepiej sprawdzić wykałaczka czy po wbiciu do ciasta jest sucha.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło - mieszać co jakiś czas. Ostudzić. Margarynę utrzeć dokładnie aż będzie miękka i puszysta. Następnie dalej ucierając dodawać p[o łyżce mleka z cukrem. Na sam koniec stopniowo dodawać mleka w proszku. Masę trzeba bardzo dokładnie wymieszać, żeby była jednolita.

Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Przełożyć go masą.

Czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić na małym ogniu z mlekiem ciągle mieszając. Od razu po rozpuszczeniu posmarować nią ciasto.

Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po minimum 12 godz. w lodówce.

Smacznego!




1 komentarz:

Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!