piątek, 15 marca 2013

Kotleciki ziemniaczane

Bardzo prosty sposób na zagospodarowanie "wczorajszych" ziemniaków. No bo powiedzcie ile razy zdarza wam się, że z obiadu dzień wcześniej zostaje reszta ziemniaków i na prawdę nie ma pomysłu co z nią zrobić (a ile razy można jeść kluski? ;)). A wystarczy je trochę 'odświeżyć' i powstają idealne kotleciki - na kolację, albo jako dodatek do obiadu.




Składniki:
ok 0,5kg ugotowanych, zimnych, ubitych ziemniaków
1 jajko
sól
pieprz
łyżeczka bazylii
szczypta tymianku
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze rozmieszać, żeby nie było grudek. Dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem. Wyrobić wszystko razem dokładnie. Z powstałej masy formować kotleciki (mogą być okrągłe, albo , jak u mnie, prostokątne).
Na patelni rozgrzać olej. Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na oleju aż zbrązowieją. Smakują dobrze i na zimno i na ciepło.

Smacznego!

2 komentarze:

Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!