niedziela, 21 kwietnia 2013

Serowe quiche


Każdy rodzaj sera ma swój wyjątkowy smak, a ich łączenie jest niezwykle ciekawe. Znana jest pizza "4 sery" przecież. Ale ja czasem wybieram się na skróty (dla niektórych robienie kruchego ciasta to nie do końca 'na skróty', ale ja wolę kruche od wyrabiania drożdżowego). Połączenie kilu serów na kruchym spodzie zapieczone razem jest na prawdę rewelacyjne.




Składniki:

na kruche ciasto:
250g mąki
150g masła
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 jajko
1 łyżka mleka

na farsz:
3 duże jajka
2 łyżki mascarpone
3 łyżki gęstej śmietany
pomidor
1 kulka mozzarelli (125g)
ser żółty (ok 150g)
bazylia
sól
pieprz
ew. szynka

Przygotowanie:
Najpierw wyrabiamy kruche ciasto. Przesiewamy mąkę. Dodajemy pokrojone wdrobne kawałki masło. Siekamy razem aż powstaną drobne grudki, dodajemy jajko, cukier, sól i wszystko razem szybko wyrabiamy, pod koniec dodajemy mleko. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok godzinę.
Jajka ubijamy z serkiem mascarpone i śmietaną na jednolitą, gęstą masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy starty żółty ser. Mieszamy delikatnie.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy ciastem blachę do tarty. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na 10 minut (można ciasto ponakłuwać widelcem lub przykryć papierem do pieczenia a na folię wysypać fasolę lub ryż - zapobiega to nierównomiernemu wyrastaniu ciasta oraz pochłania wilgoć).
Na podpieczone ciasto wylewamy przygotowaną masę. Na masie układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, pomidory i ewentualnie szynkę. Całość posypujemy bazylią (można też ułożyć kilka listków świeżej bazylii).
Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. W tym czasie masa powinna stężeć.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!