poniedziałek, 16 grudnia 2013

Curry pomidorowe

Tym razem bez zdjęć, bo nie mam aktualnych. Jak będę robić kolejny raz to na pewno sfotografuję. 
Potrawa tak samo dobra jak i łatwa do zrobienia. Pieczarki, kalafior czy brokuły czasem są, a czasem ich nie ma, a i tak smakuje bardzo dobrze. 


Składniki:
2-3 duże cebule
4-5 ząbków czosnku
4 pomidory
2-3 średnie ziemniaki
300g mięsa (jakiegokolwiek, pokrojone w kostkę ok 1x1cm)
150g pieczarek
300g kalafiora/ brokułów
garść posiekanej świeżej bazylii
łyżeczka suszonego oregano
1-2 łyżeczki curry indyjskiego lub garam masala (w zależności od stopnia ostrości)
2 łyżeczki papryki słodkiej
sól
oliwa z oliwek
ok 300-500ml wody

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzaną w garnku oliwę z oliwek. Zeszklić. Pieczarki pokroić i dorzucić do cebuli. Dusić aż pieczarki zmiękną. Pod koniec duszenia posolić delikatnie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Chwilę razem dusić, a następnie dolać 300ml wody. Kalafior/brokuły podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić w kawałki (mniej więcej 2x2cm). W tym miejscu drobna różnica między tym jeśli robicie w szybkowarze a tym, gdy robicie w zwykłym garnku. Do szybkowara dodać kalafior, ziemniaki, mięso, posiekaną bazylię i przyprawy (paprykę słodką, curry indyjskie, oregano, pół łyżeczki soli), zamknąć i gotować ok 20 min. Do zwykłego garnka najpierw dodać kalafior, podgotować ok 5 minut, następnie dodać ziemniaki, gdy zaczną mięknąć dodać mięso, bazylię i przyprawy. Od momentu dodania mięsa gotować ok 20 minut. 

Smacznego!


2 komentarze:

Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!