2 ugotowane piersi z kurczaka
200ml śmietanki (12-18%, u mnie 16%)
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki suszonego lubczyku
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół szklanki wody
łyżka mąki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry. Patelnię rozgrzać i wrzucić mięso. Można je delikatnie podsmażyć na oleju, ale nie jest to konieczne. Dodać gęstą śmietanę. Mąkę wymieszać z wodą tak, żeby nie było żadnych grudek. Wlać na patelnię. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzewać na małym ogniu. Dodać zioła i dokładnie wymieszać. Chwilę gotować ciągle mieszając, doprawić solą i pieprzem do smaku. Można też dodać szczyptę chili i ostrej papryki (wg upodobań). Można podawać od razu, ale osobiście bardziej mi smakowało po kilku godzinach, gdy smaki się bardziej połączyły.
Smacznego!
oj, te zioła nie podpasowały mi... chyba lubczyk. Ale mężowi smakowało ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda i chyba jest w miarę dietetyczne :-)
OdpowiedzUsuńw składnikach jest: "śmietanka", a w przepisie "gęsta śmietana" - to jaka powinna być dodana? śmietanka jest bardzo rzadka, idealna do ubijania, a gęsta śmietana właśnie do sosów. dzięki
OdpowiedzUsuńNigdy nie rozróżniałam "śmietany" od "śmietanki" w ten sposób. Chodzi tu o gęstą max 18% śmietanę do zup i sosów. o ubijania zwykle używam kremówki, która rzeczywiście jest rzadka, ale ma 30% :)
OdpowiedzUsuńKALI | online casino | KALI - Kadangpintar
OdpowiedzUsuńKALI is your new online casino. Try it on 온카지노 your desktop or mobile phone. Download the latest 인카지노 version for Android. The best casino games, the 1xbet