poniedziałek, 23 września 2013

Zapiekanka chlebowa

Zdarzyło się razu pewnego, że byłam w posiadaniu ok 5 kromek (ale takich większych) czerstwego dość mocno chleba pełnoziarnistego. I wpadłam na pomysł zrobienia chlebowej zapiekanki, bo przy okazji i resztki z lodówki można było zużyć i smacznie zjeść.



Składniki:
5 kromek czerstwego chleba (u mnie pełnoziarnisty, ale zwykły pszenny też może być)
2 pomidory
1 cebula
200g pieczarek
150g sera żółtego
pół szklanki mleka
odrobina oleju
sól



Przygotowanie:
Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy, najlepiej bez oleju na nieprzywierającej patelni, ale można dodać trochę oleju jeśli to konieczne. Pomidory kroimy w plastry. Pieczarki obieramy, kroimy w drobne części (mogą być plastry, może być kostka). Cebulę również kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Połowę sera mieszamy z mlekiem.
Pieczarki podsmażamy na oleju, aż będą miękkie, solimy do smaku.
W naczyniu żaroodpornym układamy połowę chleba, na chleb kładziemy połowę plastrów pomidora, na to połowę pieczarek i posypujemy cebulą. Całość polewamy połową mieszanki mleczno-serowej.
Następnie układamy kolejne warstwy: chleb- pomidory - pieczarki - cebula - mleko.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st (z termoobiegiem) lub 200st (bez) na 25min. Po tym czasie posypujemy zapiekankę pozostałym serem i wstawiamy jeszcze na 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odczekać ok 5 minut przed pokrojeniem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dobra alternatywa na wykorzystanie czerstwego pieczywa, a jakie smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń

Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!