Zapiekany camembert to idealna przystawka. Można go łączyć z różnymi smakami - zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Może być panierowany lub nie. Ja wolę panierowany z różnymi dodatkami. Czasem z żurawiną, czasem z wiśniami. Czasami z pesto. Różnie i dowolnie.
Dodatki do panierki też zupełnie zmieniają smak sera. Tak jak na przykład orzechy.
- 2 sery camembert
- ok 1/4 szklanki orzechów laskowych
- jajko
- mąka
- ok 1/4 szklanki bułki tartej
- pieprz, sól - do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Orzechy należy bardzo drobno pokruszyć np. wrzucając je do woreczka, owijajać szmatką i wałkując. Następnie orzechy mieszamy z bułką tartą. Jajko roztrzepujemy i delikatnie doprawiamy sola i pieprzem.
Camemberty obtaczamy, najpierw w jajku, później w mące, a na koniec w bułce tartej wymieszanej z orzechami.
Smażymy na rozgrzanym oleju aż panierka mocno zbrązowieje, jednak trzeba uważać, zeby orzechy sie nie przypalily.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!