sobota, 30 sierpnia 2014

Camembert w panierce z orzechami


Zapiekany camembert to idealna przystawka. Można go łączyć z różnymi smakami - zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Może być panierowany lub nie. Ja wolę panierowany z różnymi dodatkami. Czasem z żurawiną, czasem z wiśniami. Czasami z pesto. Różnie i dowolnie.
Dodatki do panierki też zupełnie zmieniają smak sera. Tak jak na przykład orzechy.



Składniki:

  • 2 sery camembert
  • ok 1/4 szklanki orzechów laskowych
  • jajko
  • mąka
  • ok 1/4 szklanki bułki tartej 
  • pieprz, sól - do smaku
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
Orzechy należy bardzo drobno pokruszyć np. wrzucając je do woreczka, owijajać szmatką i wałkując. Następnie orzechy mieszamy z bułką tartą. Jajko roztrzepujemy i delikatnie doprawiamy sola i pieprzem.
Camemberty obtaczamy, najpierw w jajku, później w mące, a na koniec w bułce tartej wymieszanej z orzechami.
Smażymy na rozgrzanym oleju aż panierka mocno zbrązowieje, jednak trzeba uważać, zeby orzechy sie nie przypalily.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!