sobota, 30 sierpnia 2014

Szynka duszona na winie


Uwielbiam duszone mięso. Łatwo się robi, a smakuje wysmienicie! Co prawda trwa to dość długo, ale czasem warto się pokusić. Jak łatwo się domyślić duszone mięso mozna robić w wielu sie komu zamarzy, albo co się komu wymyśli. Ja czasem tu coś dodam, tam coś doleję - raz wyjdzie pyszne, innym razem mniej. Tym razem dodałam do duszenia wina.




Składniki


  • 1kg szynki
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 3 łyżki oleju
  • 100ml wina
  • 200ml bulionu


Przygotowanie:

Mięso myjemy. Pieprz, paprykę, sos sojowy, maggi, bazylię, oregano, 1 łyżkę oleju mieszamy razem. Powstałą marynatą smarujemy mięso (które wczesniej można nakłóć w kilku miejscach) i odstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozgrzewamy na patelni resztę oleju i smażymy szynkę z każdej strony, tak aby się lekko zarumieniła. Dzięki temu zamkną sie pory w mięsie i będzie bardziej soczyse. Gdy szynka będzie lekko rumiana z każdej strony podlewamy ją 100ml bulionu i delikatnie zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem przez minimum 40minut (aż będzie miękka). Podczas suszenia kontrolujemy ilość płynu. Gdy część płynu odparuje uzupelniamy, najpierw winem, a następnie resztą bulionu. Na konec powstały sos można zagęścić śmietaną lub mąką.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!