Uwielbiam duszone mięso. Łatwo się robi, a smakuje wysmienicie! Co prawda trwa to dość długo, ale czasem warto się pokusić. Jak łatwo się domyślić duszone mięso mozna robić w wielu sie komu zamarzy, albo co się komu wymyśli. Ja czasem tu coś dodam, tam coś doleję - raz wyjdzie pyszne, innym razem mniej. Tym razem dodałam do duszenia wina.
Składniki
- 1kg szynki
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka maggi
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 3 łyżki oleju
- 100ml wina
- 200ml bulionu
Przygotowanie:
Mięso myjemy. Pieprz, paprykę, sos sojowy, maggi, bazylię, oregano, 1 łyżkę oleju mieszamy razem. Powstałą marynatą smarujemy mięso (które wczesniej można nakłóć w kilku miejscach) i odstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozgrzewamy na patelni resztę oleju i smażymy szynkę z każdej strony, tak aby się lekko zarumieniła. Dzięki temu zamkną sie pory w mięsie i będzie bardziej soczyse. Gdy szynka będzie lekko rumiana z każdej strony podlewamy ją 100ml bulionu i delikatnie zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem przez minimum 40minut (aż będzie miękka). Podczas suszenia kontrolujemy ilość płynu. Gdy część płynu odparuje uzupelniamy, najpierw winem, a następnie resztą bulionu. Na konec powstały sos można zagęścić śmietaną lub mąką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podoba Ci się przepis? A może coś byś zmienił? Napisz!