Kurczak w połączeniu z orientalnymi przyprawami to jest rewelacja. Jak dla mnie pod każda postacią. Tym razem dodałam takich przypraw zarówno do przyprawienia samego kurczaka, jak i do cisata. Wyszło bardzo dobre. Jak to ujął Mąż "w sumie nie wiem czy to jest ostre czy nie. Ale dobre" :)
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- łyżka sosu sojowego z imbirem
- łyżeczka oliwy z oliwek (ja dodałam taką z chili)
- mieszanka przypraw po ok 1/3 łyżeczki każda:
- imbir
- kmin rzymski
- curry
- papryka ostra
- olej do smażenia
na ciasto:
- szklanka mąki
- jajko
- mleko - tyle aby po wymieszaniu powstało gęste ciasto
- przyprawy po ok 1/4 łyżeczki:
- kmin rzymski
- kardamon
- papryka słodka (można dać więcej niż 1/4 łyżeczki)
- kurkuma
Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy na cienkie paski (ok 05-1cm grubosci). Przyprawiamy sosem sojowym i przyprawami, dolewamy olej. Wszystko mieszamy i odkładamy do lodówki na 15-30min.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę, jajko i mleko mieszamy tak aby powstało płynne ale gęste ciasto (bardzej gęste niż naleśnikowe). Doprawiamy przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy ok 1/4 szklanki oleju. Paski kurczaka moczymy w cieście, tak aby ciasto je dokładnie oblepilo, a następnie kładziemy na goracy olej. Smażymy po ok 3-5 minut z każdej strony (w zalezności jak grube są paski kurczaka). Zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz.
Ja podałam z placuszkami z cukinii posmarowanymi pesto.
Smacznego!
Wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuń